Antalya Omurga Tümörü Tedavisi

    Omurga tümörü tedavisi Antalya, omurga veya omurilik kaynaklı, iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign, kanseröz) kitleleri tedavi etmek için yapılır. Omurga, baş ve gövde hareketlerini mümkün kılar; vücudun sağlıklı bir duruşa sahip olmasını ve bünyesindeki sinir demetleri yardımıyla beynin gövde ile olan iletişimini sağlar. Omurga ve omurilikte meydana gelen hücre değişimleri, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp zararlı kitleler oluşturmasına neden olabilirler. Tümör olarak bilinen bu kitleler, iyi huylu veya kötü huylu olabilirler. Kötü huylu omurga tümörlerinin önemli bir kısmı, başka bir organdan metastaz yolu ile omurgaya ulaşmaktadır.

    Kötü huylu omurga tümörleri, kanserli yapılar olmaları nedeniyle agresif ve hızlı bir şekilde büyürler. Çevredeki sağlıklı dokuların ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşmasına engel olur, büyüdükçe de bu sağlıklı dokuları baskılamaya başlarlar. İyi huylu omurga tümörleri, görece daha az tehlikelidir. Ancak yine de konumlarına ve boyutlarına göre omurga sağlını tehdit eden ciddi sorunlara neden olabilirler. Yazımızın devamında ‘’Omurga tümörleri nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Omurga tümörleri elle hissedilir mi?’’, ‘’Omurga tümörü tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Omurga tümörü tanısı nasıl konulur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya omurga tümörü tedavisi, omurga tümörü türleri vb. konular hakkında bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Omurga Tümörü Nedir?

    Omurga tümörü, omurgada veya omurilikte görülen, buradaki hücrelerin anormal değişimleri veya metastaz sebebiyle gelişen kitlelerdir. Kötü huylu omurga tümörleri, kanserli olmaları nedeniyle oldukça tehlikelidir ve erken tedavi gerektirirler. Bununla birlikte vücudun diğer bölgelerinde oluşan iyi huylu (kansersiz) tümörlerin aksine, omurgada ortaya çıkan iyi huylu kitleler de son derece tehlikelidir. Çünkü bu iyi huylu kitleler, her ne kadar kanserli tümörler kadar agresif bir şekilde büyümeseler de omurganın stabilizasyonunu bozabilir ve çevredeki dokulara ciddi ölçüde zarar verebilirler.

    Omurga Tümörü Neden Olur?

    Omurga tümörleri genetik faktörler, radyasyon maruziyeti ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Kötü huylu tümörler çoğunlukla akciğer, meme, prostat veya böbrek kanserlerinin omurgaya metastaz yapmasıyla gelişir. Yani bahsi geçen organlarda başlayan kanser hastalıkları, hücrelerin geçirdiği çeşitli mutasyonlar ve lenf dolaşımı yoluyla omurgaya yayılabilir. Omurga tümörlerine neden olabilecek diğer etmenler arasında şunlar yer alır:

    • Omurga travmaları.
    • Tekrarlayan enfeksiyonlar.
    • Doğuştan gelen bazı omurga anormallikleri.

    Omurgada tümör nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Omurga Tümörü Belirtileri Nelerdir?

    Omurga tümörü belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Sırt ve boyun bölgesinde, zaman içerisinde artan ve süreklilik gösteren ağrılar.
    • Hareket kısıtlılığı.
    • Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük.
    • Uzuvlarda karıncalanma ve uyuşukluk.
    • Kilo kaybı.
    • Yüksek ateş.
    • Geceleri artan kas ve omurga ağrıları.

    Omurgada tümör belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin tümörlerin konumuna, büyüklüklerine ve türlerine göre değişebileceği unutulmamalıdır. Metastaz omurga tümörlerinin neden olduğu belirtilere primer kanserin; bulunduğu bölgeye ve evresine göre yol açtığı belirtiler de eşlik eder.

    Omurga Tümörü Elle Hissedilir Mi?

    Omurga tümörleri genellikle iç kısımda geliştiği için dışarıdan, elle hissedilmezler. Ancak bazı yüzeysel tümörler veya omurga kemiklerinden dışarı doğru büyüyen kitleler cilt altında fark edilebilir. Büyük ve ilerlemiş tümörler omurga yapısını bozarak sırt veya bel bölgesinde şişlik oluşturabilir. Bu da omurga bölgesinde dokunmaya karşı ağrı ve hassasiyet şikayetinin gelişmesine neden olabilir. Bununla birlikte omurga tümörlerinin kesin teşhisi için radyolojik görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur.

    Omurga Tümörü Çeşitleri Nelerdir?

    Omurga tümörleri primer (omurgada başlayan) ve sekonder (başka bir organdan metastaz yoluyla yayılan) olarak ikiye ayrılır. Primer tümörler arasında osteoid osteoma, osteoblastoma ve kondrosarkom gibi kemik kaynaklı tümörler bulunur. Sekonder tümörler genellikle akciğer, meme ve prostat kanserlerinden omurgaya metastaz yapar. Omuriliği saran meningiomlar ve sinir dokusundan gelişen schwannomlar da omurga tümörleri arasında yer alır. Omurga tümörlerinin başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için tümör türünün belirlenmesi çok önemlidir.

    Omurga Tümörü Tehlikeli Mi?

    Omurga tümörlerinin hem iyi huylu hem de kötü huylu tipleri, bireyin sağlığı açısından tehlikeli sorunlara neden olabilirler. Bu yüzden her iki tümör türünün de uygun cerrahi ve medikal uygulamalarla, mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi tavsiye edilir.

    Omurga Tümörü Teşhisi Nasıl Konulur?

    Omurga tümörü teşhisi, hastanın şikayetleri (hasta öyküsü) ve nörolojik muayene sonrası yapılan görüntüleme yöntemleriyle konulur. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) omurgadaki yumuşak dokuları detaylı bir şekilde göstererek tanıyı destekler. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve röntgen kemik yapılarındaki değişikliklerin tespit edilmesine yardımcı olur. Kesin teşhis için biyopsi yapılarak tümör dokusunun patolojik incelemesi gerçekleştirilir. Böylece tümörün türü hakkında daha fazla bilgi edinilebilir. Tüm bu tetkiklerden elde edilen veriyle de teşhis kesin olarak konulur.

    Omurga Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Omurga tümörü tedavisi, tümörün türüne göre multidisipliner bir şekilde yürütülür. Tedavi ve takip süreci farklı branşlardan doktorlar ile yürütülebilir. Tedavi kapsamında eğer tümör yapısı uygun ise cerrahi ile tümör oluşumları temizlenir. Bunun yanı sıra tümörün neden olduğu omurga deformasyonunu gidermek için de platin vidalar ile omurga stabilizasyonu sağlanabilir. Çünkü omurga tümörleri zaman içerisinde omurgada kırıklara ve omurga stabilizasyonunun bozulmasına neden olabilirler.

    Cerrahi tedavinin yanı sıra, özellikle de kanserli tümörlerin tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalara başvurulabilir.

    Omurga Tümörü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Omurga tümörünün tedavi süresi, bazı temel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bunlar ilk olarak tümörün yapısı, türü, büyüklüğü, konumu ve yayılımıdır. Diğer bir önemli faktör ise tedavi yöntemidir. Bu yüzden teşhis sonrası planlanan tedavi süreci, çoğu zaman pek çok detayıyla hastanın kendisine özeldir.

    Antalya Omurga Tümörü Tedavisi Fiyatları 2025

    Antalya omurga tümörü tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button