Antalya Omurga Stabilizasyon Ameliyatı
Omurga stabilizasyon ameliyatı Antalya, omurganın düzeltilmesi ve yapısal bütünlüğünü koruyarak, istikrarlı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için yapılan operasyondur.
Omurga stabilizasyon ameliyatı, omurga bölgesindeki doğal dokularla uyumlu olan ve onlarla herhangi bir zararlı etkileşime girmeyen, platin yapılı implantlar kullanılarak gerçekleştirilir. Yazımızın devamında ‘’Omurga stabilizasyon ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Omurga stabilizasyonu neden önemlidir?’’, ‘’Omurga stabilizasyon ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Omurga stabilizasyon ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya omurga stabilizasyon ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Nedir?
Omurga stabilizasyon ameliyatı, platin vidalar ve benzer implantlar kullanılarak, omurganın stabil bir pozisyon kazanmasını sağlamak için yapılır. Bu operasyon, omurga kırıkları, kaymalar ve dejeneratif hastalıklar nedeniyle gelişen stabilizasyon sorununu giderir. Omurganın istenilen pozisyonda, sabit ve yapısal bütünlüğünü koruyarak görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Neden Yapılır?
Omurga stabilizasyon ameliyatı, omurgadaki yapısal bozuklukları gidermek; omurga kırıkları, omurga tümörleri vb. durumlar nedeniyle gelişen şikayetleri ortadan kaldırmak için yapılır. Bu operasyon aynı zamanda, gelecekte meydana gelebilecek çok daha tehlikeli sorunları önler ve bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırır.
Omurga Stabilizasyonu Neden Önemli?
Omurga stabilizasyonu, omuriliğin ve bölgede bulunan sinirlerin korunmasını sağlar; bedenin dengeli bir şekilde hareket etmesine, beyin ile vücut arasındaki iletişimin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Omurganın dengesiz olduğu durumlarda bölgedeki sinirlere baskı uygulanabilir. Bu da şiddetli ve tekrarlayıcı ağrılara, hareket kısıtlılığına ve uyuşmalara neden olabilir. Omurga stabilizasyonu ameliyatı, bu şikayetlerin giderilmesini sağlar, hastanın daha rahat ve ağrısız bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur ve gelecekte gelişebilecek tehlikeli durumları önler.
Omurganın Platin Vidalar İle Stabilizasyonu
Platin vidalar ve çubuklar, omurga stabilizasyon ameliyatlarında kullanılan en yaygın implantlardır. Bu metal implantlar, omurga kemiklerine sabitlenerek hareketi kısıtlar ve omurların doğru pozisyonda kaynamasına yardımcı olur.
Bu yöntem sayesinde hastaların ameliyat sonrası dönemde daha hızlı iyileşmesi ve operasyon sonrası sürecin daha az ağrılı olması sağlanabilir. Kullanılan platin vidalar, biyouyumlu malzemelerden üretildiği için dokularla etkileşime girmezler ve vücutta herhangi bir olumsuz reaksiyona neden olmazlar.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Omurga stabilizasyon ameliyatına; omurga kırıkları, omurga tümörleri, şiddetli bel ve boyun fıtıkları, skolyoz ve omurga kaymaları gibi durumlarda ihtiyaç duyulabilir. Dejeneratif disk hastalıkları nedeniyle omurgada dengesizlik oluştuğunda da stabilizasyon işlemi yapılabilir. Aynı zamanda, daha önce başarısız bel veya boyun fıtığı ameliyatı geçiren hastalarda tekrar eden sorunları çözmek amacıyla omurga stabilizasyon ameliyatına başvurulabilir.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Omurga stabilizasyon ameliyatı, ameliyat sırasında yapılacak olan işlemlerin detaylarına göre 3-6 saat kadar sürebilir. Doktorunuz size özel bir operasyon planlaması hazırladıktan sonra ameliyatın tahmini süresi hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Omurga stabilizasyon ameliyatı, hastanın sağlık durumuna ve operasyon sürecine uygun bir anestezi işlemi ile yapılır. Dolayısıyla da hasta operasyon sırasında ağrı hissi deneyimlemez. Ameliyat sırasında, özel cerrahi kesiler ile hedef bölgeye ulaşılır. Omurganın ideal ve stabil bir pozisyon alması sağlanır. Akabinde ise platin vidalar ve benzer araçlar kullanılarak omurganın stabil pozisyonunu korunur. Bazı durumlarda omurların kaynamasını hızlandırmak için kemik grefti işlemi de uygulanabilir.
Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Omurga stabilizasyon ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Ameliyat sonrasında ağırlık kaldırmaktan; ağır, zorlayıcı ve yorucu aktivitelerde bulunmaktan bir süre kaçınılması gerekir.
- Operasyon sonrasında ameliyat bölgesinin bakımına özen gösterilmelidir. Özellikle de olası enfeksiyon riskinin önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
- Omurga ameliyatı sonrasında doktorunuz, özel bir korse veya kemer gibi bir araç kullanmanızı önerebilir. Bu araçlar, zararlı hareketleri ve olası omurga hasarını önleyerek iyileşme sürecini destekler. Bu yüzden önerilen süre boyunca kullanılmaları gerekir.
- Fizik tedavi uygulamaları ve doktor tarafından verilen egzersizler aksatılmamalı ancak doktorun direkt önerisi olmadan üçüncü kaynaklardan edinilen egzersizler yapılmamalı.
- Sigara ve alkol kullanımı bir süre kısıtlanmalı. Çünkü özellikle de sigara kullanımı, yara iyileşme mekanizmalarını yavaşlatarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Uzayan iyileşme süreci de beraberinde farklı riskler getirir.
- Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalı.
Omurga stabilizasyon ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Antalya Omurga Stabilizasyon Ameliyatı Fiyatları 2025
Antalya omurga stabilizasyonu ameliyatı fiyatları, ameliyatın detaylarına göre değişiklik gösterebilir.