Antalya Epilepsi Ameliyatı
Epilepsi ameliyatı Antalya, ilaç tedavisine yanıt vermeyen dirençli epilepsi vakalarında, nöbetleri kontrol altına almak için yapılan operasyondur. Beyindeki nöronların paroksismal arızasından kaynaklanan bu hastalık, halk arasında ‘’Sara Hastalığı’’ olarak da bilinmektedir.
Beyin son derece kompleks bir nöron ağına sahiptir. Nöronlar, birbirleri ve vücudun geri kalanı ile sinir iletimleri yoluyla iletişim kurarlar. Bu şekilde vücudun yaşamsal faaliyetleri sürdürülebilir; düşünme, hareket, konuşma ve duyu deneyimi gibi kompleks işlevler gerçekleştirilebilir. Bazı kişilerde beyin hücreleri, aşırı elektriksel aktivite sonucu deşarj olur ve hasta nöbet geçirmeye başlar. Epilepsi hastalığı ile karakterize olan bu sorun, genellikle doğumsal anomaliler nedeniyle ortaya çıkar. Normalde ilaçlarla kontrol altına alınabilen epilepsi, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi operasyonlarla tedavi edilebilir. Yazımızın devamında ‘’Epilepsi ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Epilepsi ameliyatı riskleri nelerdir?’’, ‘’Epilepsi ameliyatının avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Epilepsi ameliyatı sonrası nöbetler durur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya epilepsi ameliyatı, epilepsi ameliyatı riskleri ve epilepsi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Epilepsi Ameliyatı Nedir?
Epilepsi ameliyatı, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan epilepsi nöbetlerini, bu nöbetlere neden olan odağın, cerrahi olarak çıkarılması ile önleyen operasyondur. Epilepsi görece yaygın bir hastalıktır. Nöbetler halinde ortaya çıkan epilepsi; vücut kaslarının kontrolsüz bir şekilde kasılmasına, bilinç kaybına, diş kenetlenmesine ve ağızdan köpük gelmesi gibi şikayetlere neden olur.
Nöbet tetikleyicileri, günlük yaşamın sık rastlanılan parçaları olduğu için epilepsi hastası olan pek çok birey, nöbetlerden kaçınabilmek için düzenli ilaç kullanımı ihtiyacı duyarlar. Ancak epilepsi ilaçları, bazı durumlarda epilepsi nöbetlerini engellemekte yetersiz kalabilir. Bu durumlarda epilepsi ameliyatı olarak bilinen cerrahi müdahale ile beyinde yer alan ve aşırı yüklenme sonucu epilepsi ataklarını ortaya çıkaran doku odağı beyinden alınabilir.
Epilepsi Ameliyatı Neden Yapılır?
Epilepsi ameliyatı, ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan epilepsi nöbetlerini tamamen durdurmak veya sıklıklarını önemli ölçüde azaltmak için yapılır. Kontrol altına alınamayan epilepsi nöbetleri, bireyin güvenli ve kontrollü bir ortamda olmadığı her an büyük bir tehlike içerisinde olmasına yol açar. Bu yüzden ilaç tedavisi ile önlenemeyen veya kontrol altına alınamayan epilepsi vakalarında; olası kazaların ve benzer tehlikeli durumların önlenebilmesi için epilepsi ameliyatı gibi cerrahi seçeneklere ihtiyaç duyulur.
Epilepsi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Epilepsi ameliyatının avantajları arasında şunlar yer almaktadır:
- Beyinde yer alan ve nöbetlere neden olan odağın ortadan kaldırılması ile nöbetler tamamen durur veya nöbet sıklığı ciddi ölçüde azalır.
- Özel bir durum olmadığı takdirde ilaç kullanımına gerek kalmaz.
- Başarılı bir operasyondan sonra hastalar günlük yaşamlarında daha güvenli ve bağımsız hissedebilirler. Günlük aktivitelerini, nöbet ihtimalini değerlendirmeden keyif alarak sürdürebilirler.
- İlaç kullanımının ortadan kalkması veya azalması ile birlikte, ilaçlara bağlı deneyimlenen yan etkiler kaybolmuş/azalmış olur.
Epilepsi ameliyatının faydaları ve avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Epilepsi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Epilepsi ameliyatı genellikle 2-4 saat kadar sürmektedir. Bununla birlikte bu süre, epilepsiye neden olan beyin odağının konumuna ve operasyonun detaylarına göre değişebilir. Daha kompleks operasyonlar 6 saate kadar uzayabilir.
Epilepsi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Epilepsi cerrahisi kapsamında yapılan operasyonları, üç farklı uygulama altında değerlendirmek mümkündür. Bunlardan ilki, içeriğimizin başından bu yana anlattığımız ve epilepsi odağını almak için yapılan rezektiv cerrahidir. Bu operasyon kapsamında, beynin detaylı bir haritası çıkarılır. Akabinde ise beyinde yer alan ve epilepsi nöbetlerine neden olan doku odağı, bölgedeki sağlıklı dokulara zarar vermeden yerinden alınır.
Epilepsi cerrahisi kapsamında başvurulan bir diğer yöntem ise fonksiyonel cerrahi veya palyatif cerrahi olarak kategorize edilir. Bu operasyonda, nöbetin yayılım yolları ile nöbet odağı arasındaki bağlantı sınırlandırılır. Böylece nöbetin çok daha sınırlı bir beyin bölgesinde gerçekleşmesi, hastanın şikayetlerinde ve nöbet sıklığında azalma gerçekleşmesi sağlanır.
Epilepsi cerrahisi kapsamında başvurulan sonuncu yöntem ise beyin pili ameliyatıdır. Bu operasyon ile beyne, bireyin nabzını kontrol ederek nöbetin yaklaştığını tespit eden ve nöbeti önlemek için beyne özel sinyaller gönderen bir pil yerleştirilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Beyin Pili Ameliyatı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Epilepsi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Epilepsi cerrahisi kapsamında yapılan ameliyatlar, tüm cerrahi işlemler gibi bazı riskler taşır. Bu riskler, her ne kadar teknolojinin ve tıp biliminin gelişmesi ile birlikte büyük oranda önlense de hastalar, ameliyat öncesinde bu riskler hakkında bilgi edinmelidir. Epilepsi ameliyatı geçici veya kalıcı suretle; hafıza problemlerine, konuşma sorunlarına, bilişsel değişimlere ve hareket kabiliyetinde bozulmalara neden olabilir.
Epilepsi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Epilepsi ameliyatı sonrası hasta, genel sağlık durumuna, operasyonun başarısına ve ameliyatın türüne göre birkaç gün boyunca hastanede misafir edilir. İlk haftalarda hastanın hafif bir baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikayetler deneyimlemesi mümkündür. Bu şikayetlerin 4-6 hafta içerisinde azalarak kaybolması ve hastanın günlük yaşamına kademeli bir dönüş yapması beklenmektedir.
Epilepsi Ameliyatı Sonrası Nöbetler Durur Mu?
Epilepsi ameliyatı sonrasında hastaların önemli bir kısmında nöbetler tamamen durur. Bu oran geçirilen operasyonun türüne göre değişmektedir. Bazı hastalarda ise nöbet sıklığı ve ilaç kullanım ihtiyaç azalır. Ancak yine de ilaç kullanımına devam edilmesi gerekebilir.
Epilepsi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanmaya Devam Edilir Mi?
Epilepsi ameliyatı sonrası ilaç kullanım ihtiyacı, kişiden kişiye değişmektedir. Nöbetlerin tamamen durduğu hastalarda ilaçlar, doktor önerisi ile doz azaltılarak, zamanla tamamen kesilebilir. Nöbet sıklığı azalan ancak nöbetleri tamamen durmayan hastalarda ise ilaç kullanımı düşük dozlarda devam edebilir.
Antalya Epilepsi Ameliyatı Fiyatları 2025
Antalya epilepsi ameliyatı fiyatları, ameliyatın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.