Antalya Beyin Tümörü Ameliyatı
Beyin tümörü ameliyatı Antalya, beyinde meydana gelen iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) tümörleri, cerrahi olarak tedavi etmek için yapılan operasyondur. Beyinde, çeşitli görevler üzerine özelleşmiş farklı hücreler bulunur. Bu hücrelerden bazıları (sinir hücreleri), özel nörotransmiterler yardımı ile birbirleriyle iletişim kurar, bilişsel fonksiyonların ve vücut kontrolünün gerçekleşmesini sağlarlar. Bazıları ise (glia hücreleri), sinir hücrelerini destekler ve onların görevlerini ideal bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olurlar.
Beyni meydana getiren hücreler, çeşitli nedenlerden kontrol mekanizmalarını kaybederek hızlı bir şekilde bölünebilir ve kümeleşebilirler. Bu hücrelerin beynin muhtelif bölgelerinde kümeleşmesi ile oluşan yapılara beyin tümörü adı verilir. Beyin tümörleri, kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu bir yapıya sahip olabilirler. Kötü huylu beyin tümörleri daha tehlikeli kitleler olsalar da iyi huylu tümörler de bulundukları bölgeye zarar verebilir ve beyin fonksiyonlarının işleyişini tehdit edebilir. Yazımızın devamında ‘’Beyin tümörü ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Beyin tümörü ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Beyin tümörü ameliyatının riskleri nelerdir?’’ ve ‘’Beyin tümörü ameliyatı sonrası konuşma bozukluğu olur mu?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya beyin tümörü ameliyatı, ameliyatın riskleri ve nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Beyin Tümörü Nedir?
Beyin tümörü, beyin hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan kitledir. Beyin tümörlerinin, genel olarak iki türü vardır. Bunlar da kendi aralarında da farklı türler barındırmak üzere benign tümörler ve malign tümörlerdir. Malign tümörler, beyin kanseri olarak da isimlendirilirler. Hızlı gelişim gösterir ve metastazla başka organlara yayılabilirler. Benign yani iyi huylu tümörler genellikle daha yavaş büyürler ve metastaz yapmazlar. Ancak iyi huylu tümörler de konumlarına ve büyüklüklerine göre tehlikeli durumlara neden olabilirler.
Beyin Tümörü Neden Olur?
Beyin tümörleri, şu gibi nedenlerden meydana gelebilirler:
- Radyasyon ve radyoaktif madde maruziyeti.
- Kimyasal maruziyeti.
- Genetik etmenler.
- Bağışıklık sistemi hastalıkları.
- Beyni ilgilendiren, tekrarlayıcı enfeksiyonlar.
- Sigara kullanımı.
Beyin tümörü nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörü belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Baş ağrısı.
- Mide bulantısı ve kusma.
- Bilinç değişiklikleri.
- Görme kaybı.
- Çift görme.
- Denge sorunları.
- Kas güçsüzlüğü.
- Konuşma bozuklukları.
- Hafıza kaybı.
- Epilepsi nöbetleri.
- Vücudun çeşitli noktalarında nedeni bilinmeyen uyuşmalar.
Beyinde tümör belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin, tümörlerin türüne, konumuna ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu belirtiler nedeniyle beyin tümöründen şüphelenen bireyler, mutlaka kesin teşhis için bir nöroloji uzmanı ile iletişime geçmelidir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Nedir?
Beyin tümörü ameliyatı, beyin tümörlerinin cerrahi olarak bölgeden alınması ve beynin zarar görmesinin önlenmesi için yapılan operasyondur. Beyin tümörü ameliyatının detayları, hastanın genel sağlık durumuna, tümörün türüne; yaygınlığına, büyüklüğüne ve konumuna göre değişebilir. Beyin tümörü ameliyatı ile genellikle tümörün tamamının alınması hedeflenir. Ancak bazı özel durumlarda, hassas beyin dokularına zarar vermemek için tümörün kısmi olarak çıkartılması da gündeme gelebilir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Beyin tümörü ameliyatına bağlı gelişebilecek riskler arasında şunlar yer alır:
- Kanama.
- Enfeksiyon.
- Beyin ödemi.
- Konuşma bozukluğu.
- Hareket problemleri.
- Duygusal değişimler.
Tüm cerrahi operasyonlar gibi beyin tümörü ameliyatı da belli başlı komplikasyonlara sahiptir. Bu komplikasyonların etkili bir şekilde önlenebilmesi için operasyonun tecrübeli bir cerrah tarafından, ideal ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.
Beyin Tümörü Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Beyin tümörü ameliyatı genellikle 4-6 saat kadar sürer. Beyin tümörü ameliyatının süresini etkileyen temel faktörler şunlardır:
- Tümörün büyüklüğü.
- Tümörün türü.
- Tümörün konumu.
- Operasyona eşlik eden ek süreçler.
Beyin tümörü ameliyatı sonrası hastaların yoğun bakım yatış süresi, hastanın genel sağlık durumuna vb. etmenlere göre değişebilir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin tümörü ameliyatı, genel anestezi altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılır. Operasyon sırasında kafatasının bir kısmı açılır. Cerrah, nöro-navigasyon yöntemi ile tümörün tam konumunu belirler. Ardından ise mikroskobik cerrahi yardımı ile olabildiğince fazla tümör dokusunu, sağlıklı beyin dokularına zarar vermeden bölgeden alır. Böylece beyin tümörü başarılı bir şekilde alınmış olur. Tümör alındıktan sonra doktor, çeşitli testler ile bireyin beyin fonksiyonlarını inceler. Dikiş ve pansuman işlemlerinin ardından ise operasyon sonlandırılır.
Beyin tümörü ameliyatı, bazı durumlarda bireyin beyin fonksiyonlarının anlık kontrolünü sağlamak için, birey uyanıkken de yapılabilir. Hasta, operasyon sırasında uyanıktır ancak ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz.
Beyin Tümörü Ameliyatında Kafatası Kesilir Mi?
Beyin tümörü ameliyatında kafatasının bir kısmı kesilerek çıkarılır ve operasyon tamamlandıktan sonra yerine geri yerleştirilir. Bu işleme tıp dilinde “kraniotomi” adı verilir. Beyindeki tümör alındıktan sonra, kafatasından kesilen kemik parçası titanyum plakalar veya vidalar ile sabitlenerek güvenli bir şekilde kapatılır. Kraniotomi, tümörün tamamen veya kısmen çıkarılmasına olanak tanıyan en yaygın cerrahi yöntemlerden biridir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası Konuşma Bozukluğu Olur Mu?
Beynin dil ve konuşma merkezini etkileyen tümörler konuşma bozukluklarına neden olabilir. Operasyon sırasında ise bu bölgedeki tümörlerin alımı sırasında gelişen komplikasyonlar bireyin geçici veya kalıcı konuşma sorunları deneyimlemesine neden olabilir. Bu gibi komplikasyonların önlenebilmesi için cerrah, özel nöro-navigasyon yöntemlerinden faydalanır. Aynı zamanda bilişsel fonksiyonları anlık olarak değerlendirebilmek için operasyonun, hasta uyanıkken yapılmasını da isteyebilir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası Yaşam Süresi Ne Kadar Olur?
Kötü huylu (kanserli) beyin tümörlerinin cerrahi tedavisi, genellikle kanserin erken evrelerinde gerçekleştirilir. Bu da bireyin 5 yıllık sağ kalım süresinin ciddi ölçüde artmasını, metastazın önlenmesini ve yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Ancak tümörün türüne, teşhisin ne zaman gerçekleştiğine, operasyonun ve operasyon sonrası tedavinin başarısına göre yaşam süresi değişebilir. Beyin kanseri nedeniyle beyin tümörü ameliyatı yaptırmış olan bireyler, ameliyat sonrasında (doktorları gerek görürse) radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi gibi medikal uygulamalara devam etmeleri şiddetle tavsiye edilir.
Antalya Beyin Tümörü Ameliyatı Fiyatları 2025
Antalya beyin tümörü ameliyatı fiyatları, operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre değişebilir.