Antalya Beyin Anevrizması Ameliyatı
Beyin anevrizması ameliyatı Antalya, beyni besleyen damarlardaki balonlaşmayı tedavi etmek için yapılan cerrahi müdahaledir. Beyin, insan bedenindeki en önemli organlardan biridir. Yaşamsal ve bilişsel faaliyetlerin sürdürülmesini sağlayan beyin, arter adı verilen atardamarlardan iletilen kan sayesinde beslenir. Bununla birlikte bahsi geçen damarlar, yüksek tansiyon, sigara kullanımı ve tekrarlayan bazı enfeksiyonlar nedeniyle zarar görebilirler. Zaman içerisinde beyin damarları zayıflayabilir, incelebilir; buna bağlı olarak da devam eden dolaşım faaliyeti, ilgili damarların balonlaşmasına neden olabilir. Beyin anevrizması olarak bilinen bu rahatsızlık, günümüzde açık ve kapalı cerrahi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Yazımızın devamında ‘’Beyin anevrizması ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Beyin anevrizması ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Beyin anevrizması ameliyatı olanlar kaç günde iyileşir?’’ ve ‘’Beyin anevrizması ameliyatı riskleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya beyin anevrizması ameliyatı, ameliyatın süresi, riskleri vb. konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Nedir?
Beyin anevrizması ameliyatı, beyin damarında meydana gelen balonlaşmayı tedavi etmek ve anevrizmaya bağlı gelişebilecek ciddi tehlikeleri önlemek için yapılır. Beyin anevrizma ameliyatı, günümüzde açık veya kapalı cerrahi teknikler ile yapılabilir.
- Açık beyin anevrizması ameliyatı, genellikle büyük, yaygın ve ilerlemiş anevrizma problemini tedavi etmek için yapılır. Açık beyin anevrizması ameliyatında, anevrizma oluşan damar bölgesi kesilip çıkarılabilir. Bazı durumlarda ise bölgeye klips-dikiş işlemi uygulanarak bölgeye iletilen kan akışı durdurulabilir.
- Kapalı beyin anevrizması ameliyatı, açık cerrahinin aksine kafatasına müdahale edilmeden, damar içerisinden uygulanan, modern ve avantajlı bir operasyondur. Anjiyografi eşliğinde yapılan bu operasyon, çok daha hızlı bir iyileşme ve daha az komplikasyon vaat eder.
Beyin Anevrizması Nedir?
Beyin anevrizması, damar duvarının zayıflaması, zamanla genişlemesi ve balonlaşması ile ortaya çıkan, ciddi bir hastalıktır. Anevrizma ile birlikte balonlaşan beyin damarı, tedavi edilmediği takdirde patlayarak beyin kanamasına yol açabilir. Serebral anevrizma olarak da bilinen bu rahatsızlık şu nedenlerden ortaya çıkabilir:
- Kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon (hipertansiyon).
- Sigara kullanımı.
- Uyarıcı madde bağımlılığı (kokain, metamfetamin vb.)
- Genetik etmenler.
- Kafa travmaları.
Beyin anevrizması nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Beyin anevrizması risk faktörleri arasında erkek olmak ve ilerleyen yaş yer alır.
Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?
Beyin anevrizması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Sık sık tekrarlayan veya devamlılık gösteren baş ağrısı.
- Mide bulantısı, kusma.
- Boyun ağrısı.
- Bulanık görme.
- Işığa duyarlılık.
- Nöbet geçirme.
- Göz kapağı düşüklüğü.
- Bilinç kaybı.
- Bilinç bulanıklığı.
Beyinde anevrizma belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Coiling olarak da bilinen kapalı beyin anevrizması ameliyatı (endovasküler tedavi) genellikle 1 ila 3 saat kadar sürer. Açık beyin anevrizması ameliyatı (klipleme yöntemi) ise 3 ila 6 saat kadar sürer. Kapalı beyin anevrizması ameliyatının avantajları arasında, operasyonun daha hızlı yapılması, iyileşme sürecinin kısa olması ve komplikasyonların daha kısıtlı olması yer alır.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin anevrizması ameliyatları, ameliyatlar sırasında kullanılan yöntemden bağımsız olarak genel anestezi altında, hasta uyutularak yapılırlar. Beyin anevrizması ameliyatı yöntemleri şunlardır:
- Kapalı Beyin Anevrizması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı beyin anevrizma ameliyatı, bacak atardamarına içerisine yerleştirilen özel bir kateter yardımı ile, endovasküler (damar içi) cerrahi ile yapılır. Oldukça ince olan bu kateter ve sürecin anlık görüntülenmesine imkan sağlayan anjiyografi işlemi sayesinde hedef damar bölgesine ulaşılır. Bu kateter, balonlaşmanın meydana geldiği noktanın ‘’koil’’ adı verilen, yumuşak yapılı özel bir tel ile kapatılmasını sağlar. Balonlaşan damar noktasının koil yumağı ile kapatılması sayesinde, damarın işlevini koruyarak balonlaşan noktaya yönelen kan akışı durdurulmuş olur. Koil yöntemi ile kapalı beyin anevrizması ameliyatı, koilin damar içine sarkmasını önlemek için gerekirse stent-balon yardımlı bir şekilde de yapılabilir.
- Açık Beyin Anevrizması Ameliyatı Nasıl Olur?
Açık beyin anevrizma ameliyatı sırasında, hastanın kafatasının cerrahi olarak açılması gerekir. Böylece cerrah, hedef bölge ile görsel temas sağlayarak anevrizmalı (balonlaşan) noktaya olan kan akışını durdurabilir. Bunun için balonlaşan noktayı cerrahi olarak alabilir veya bölgeye özel bir klips yerleştirerek kan akışını kesebilir. Açık beyin anevrizması, minimal invaziv bir yöntem olan kapalı tedaviye kıyasla daha fazla cerrahi işlem gerektirir. Bu yüzden iyileşme süreci daha uzundur.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Beyin anevrizması ameliyatı, alanında uzman bir cerrah tarafından, ideal şartlar altında, detaylı bir planlama dahilinde yapıldığı takdirde güvenli bir işlemdir. Ancak tüm cerrahi müdahaleler gibi beyin anevrizması ameliyatının da bazı riskleri mevcuttur. Bu riskler arasında beyin kanaması ve enfeksiyon gelişimi yer alır. Aynı zamanda anestezi kaynaklı bazı komplikasyonlar da gelişebilir.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Olanlar Kaç Günde İyileşir?
Kapalı beyin anevrizması ameliyatı olan kişiler, genellikle birkaç gün içerisinde günlük yaşamlarına dönebilirler. Özellikle de kanamanın bulunmadığı anevrizma ameliyatlarının ardından iyileşme ve günlük yaşama dönüş hızlıdır. Açık beyin anevrizma ameliyatı sonrası iyileşme süreci ise 4-6 hafta kadar sürebilir. Hasta, genellikle -doktorunun da önerisi bu yönde ise- birkaç hafta içerisinde kademeli olarak günlük yaşamına dönebilir. Ancak tam iyileşme için 4-6 hafta kadar boyunca doktor tarafından önerilen özel noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Beyin anevrizması ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:
- Reçete edilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı.
- Açık cerrahi ile yapılan operasyonlar sonrası kontrol anjiyoları aksatılmamalıdır.
- Bir süre yorucu egzersizler yapılmamalı.
- Birkaç hafta boyunca araç kullanılmamalı.
- Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli.
Beyin anevrizması ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Beyin Anevrizması Ameliyatı Sonrası Hafıza Kaybı Normal Mi?
Beyin anevrizması ameliyatı sonrası, özellikle de kanamaya neden olmuş anevrizmaların tedavisinden sonra hasta geçici hafıza sorunları deneyimleyebilir. Bu sorunların zaman içerisinde geçmesi beklenir. Doktor beyin anevrizma ameliyatı sonrası hafıza kaybı gibi sorunlar hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir.
Antalya Beyin Anevrizması Ameliyatı Fiyatları 2025
Antalya beyin anevrizması ameliyatı fiyatları, operasyon tekniğine (açık veya kapalı ameliyat), hastane yatış süresine ve doktorun tecrübesine göre değişebilir.